CZYSTA NEKLA KULINARNA

SŁONA BABKA DROŻDŻOWA

  • Pokroić w kostkę 300 g chudego boczku i lekko podsmażyć na patelni.
  • Pozbawić nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odłożyć.
  • Rozdrobnić 40 g świeżych drożdży i zmieszać z 100 ml letniej wody.
  • Dodać 300 g mąki tortowej, trochę soli, łyżeczkę cukru, 1 jajko i wyrobić.
  • Do ciasta dodawać stopniowo 70 g miękkiego masła, a następnie boczek i 80 g posiekanych orzechów laskowych.
  • Poczekać, aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Natłuścić okrągłą formę do babki i wysypać 20 g posiekanych orzechów laskowych.

Ciasto raz jeszcze zagnieść, włożyć do formy i zostawić na 20 minut.

Piec 30 – 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Wyjąć z formy do schłodzenia.

 

WARIACJE NA TEMAT NEKIELSKIEGO TWAROGU

  • starta skórka cytryny eko, świeży tymianek, sok cytryny, oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy eko, olej z pestek dyni, podsmażone ziarna (gorczyca, słonecznik, pestki dyni), drobno posiekana pietruszka, śmietana
  • pasta z suszonych pomidorów, bazylia, peperoncino, oliwa z oliwek
  • pokrojone w drobną kostkę rzodkiewki i ogórek, koperek, śmietana, olej rzepakowy eko

Sól i pieprz wedle uznania.

 

CIASTECZKA SEROWE

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 500 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku

Wyrobić kruche ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.

Jeszcze raz wyrobić. Dodać wedle uznania:

  • kminek
  • aglio peperoncino
  • rozmaryn, tymianek
  • czarnuszkę

Uformować ciasteczka i piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Stowarzyszenie ekologiczne